Challah – pâine evreiască

Retetă Challah - pâine evreiască

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 323 g făină
  • 97 g apă rece
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 13 g miere
  • 5 g drojdie uscată (sau 15 g drojdie proaspătă)
  • 7 g sare
  • 40 g zahăr
  • 28 g ulei
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de susan sau mac (opțional)

Mod De Preparare

Challah este o pâine specială evreiască ce se servește de șabat și la marile sărbători evreiești.

Cum se prepară Challah – pâinea evreiască

1. Într-un bol amestecăm făina, apa, oul, gălbenușurile, mierea, drojdia, sare și zahărul. Începem frământarea.

2. Când aluatul începe să devină ferm începem să adăugăm uleiul puțin câte puțin.

3. Acoperim bolul și lăsăm aluatul să se odihnească timp de 45 de minute.

4. După trecerea celor 45 de minute scoatem aluatul și îl împăturim ca pe o foaie de hârtie.

5. Lăsăm iar aluatul să se odihnească timp de 45 de minute sau până ce aluatul și-a dublat volumul.

6. După ce aluatul și-a dublat volumul împărțim aluatul în 3 sau în 5, formăm rulouri pe care le împletim în 3 sau în 5.

7. Pâinea împletită se transferă într-o formă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă și se lasă să crească. Volumul trebuie să se mărească cu 50%.

8. Pâinea se unge cu oul bătut. Se adaugă semințe de susan sau mac.

9. Se coace la 175 de grade Celsius.

Evaluează
Trucuri culinare

Trucuri și secrete în bucătărie de la bunica

Nu ai un sucitor/făcăleț pentru a întinde aluatul? Nicio problemă, poți folosi de o sticlă de vin!

Busuiocul proaspăt se păstrează mai bine la temperatura camerei dacă îi sunt ținute tulpinile în apă.