Cheesecake tiramisu: un deliciu inedit, fără coacere

Cheesecake tiramisu: un deliciu inedit, fără coacere

Ingrediente

Blat
  • 200 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
Cremă
  • 300 g mascarpone
  • 150 g cremă de brânză
  • 120 ml smântână lichidă pentru frișcă cu cel puțin 30% grăsime
  • 75 g zahăr pudră vanilat
  • 40 ml cafea espresso caldă
  • 15 ml lichior de cafea
  • 2 g cafea solubilă
  • 10 g gelatină granule

Mod De Preparare

Ai încercat vreodată cheesecake tiramisu? Este ușor diferit față de un tiramisu clasic, dar la fel de delicios și aspectuos.

Cheesecake este un desert dulce, originar din Grecia antică, care are la bază brânză moale. Prima mențiune istorică a acestui desert a fost făcută de fizicianul grec Aegimus, în secolul 5 î. Hr., întrucât el a scris o carte despre arta de a pregăti cheesecake. Denumirea de „cheesecake’ a apărut abia în secolul 15 însă.

Cheesecake-ul modern, așa cum îl cunoaștem astăzi, este preparat în două moduri: fie la cuptor, fie fără coacere. Prima variantă nu are întotdeauna un blat separat și presupune adiția multor ouă în compoziția de bază, pe când a doua variantă are de regulă un blat pregătit din biscuiți digestivi și unt și o textură ușor diferită față de cea care se coace.

Cheesecake-ul poate fi foarte ușor adaptat, astfel încât au ajuns să existe tot felul de sortimente, inclusiv cel de cheesecake tiramisu. Tiramisu este un celebru desert italian, care se face cu pișcoturi, gălbenușuri, mascarpone, cacao și cafea. Denumirea sa provine de la italienescul „tirami sù', care se traduce ca „înveselește-mă'.

Iată care sunt pașii pentru a face un cheesecake tiramisu:

  1. Biscuiții se mărunțesc, iar untul se topește. Se amestecă împreună, iar aluatul astfel format se pune pe fundul unei tăvi de tort cu pereții detașabili, nivelându-se cu mâinile sau un pahar.
  2. Cafeaua caldă se amestecă cu cea solubilă. Când se răcește, se toarnă peste gelatină.
  3. Smântâna lichidă și rece se bate până se obține frișcă.
  4. Într-un bol, se amestecă mascarpone, ricotta, zahăr și lichior până se omogenizează.
  5. Peste amestecul de brânză se pune frișca, încorporându-se treptat cu o spatulă.
  6. Amestecul de cafea și gelatină se pune la bain-marie. Se ia de pe foc atunci când gelatina se dizolvă.
  7. În amestecul călduț de gelatină se încorporează două linguri de cremă și se mixează cu grijă.
  8. Amestecul de gelatină și cremă se toarn peste restul de cremă și se amestecă.

Foto: 123rf.com

Evaluează