Mod De Preparare
Christopsomo sau cozonacul grecesc pentru Crăciun nu lipsește din rețetarul niciunei familii grecești. Christopsomo (pâinea lui Hristos) se prepară cu o zi înaintea ajunului Crăciunului.
Pentru acest cozonac se folosesc doar cele mai bune ingrediente. Multe grecoaice folosesc mahleb sau mastic pentru a aromatiza acest desert de Crăciun.
Christopsomo nu se taie niciodată cu cuțitul. Cozonacul se rupe doar cu mâinile.
Cum se prepară Christopsomo – cozonacul grecesc pentru Crăciun
- Stafidele se pun în coniac și se lasă la hidratat cel puțin o oră.
- Într-un castron se amestecă drojdia cu jumătate din cantitatea de apă călduță și 4 linguri de făină. Se amestecă până la omogenizare și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.
- Într-un castron încăpător se pune făina. Se face o mică groapă în centrul acesteia și se pune drojdia, restul de apă călduță și vinul călduț. Se amestecă.
- Se adaugă și restul ingredientelor. Se frământă.
- Aluatul se pune într-un castron, se acoperă cu un prosop curat și se lasă la loc cald timp de 2 ore (sau până își dublează volumul).
- Un sfert din aluat se dă deoparte. Din restul de aluat se dă o formă de pâine rotundă
- Aluatul păstrat se împarte în jumătate și se formează două sfori care vor forma o cruce peste cozonacul grecesc.
- Christopsomo se pune într-o tavă rotundă de cuptor.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Se introduce în cuptor un vas cu apă.
- Cozonacul grecesc se coace timp de jumătate de oră și apoi se îndepărtează vasul cu apă.
- Se mai lasă încă 10 minute la 200 de grade Celsius. Se face testul scobitorii.
- Mierea și sucul de lămâie se amestecă.
- Christopsomo se unge cu miere și lămâie. Se adaugă semințe de susan și se lasă să se răcească.