Se curăţă morcovii, ardeii şi ceapa şi se spală. Morcovii se dau pe răzătoarea mică, ceapa se toacă mărunt, iar ardeii se taie cubuleţe, apoi se călesc 2-3 minute în puţin ulei.
Separat, se spală şi se curăţă ţelina şi cartofii. Se pun apoi toate legumele în oala de ciorbă şi se lasă să fiarbă, la foc mic. Ciorba se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă.
Se strecoară borşul într-un ibric şi se lasă să dea în câteva clocote, apoi se adaugă în ciorba de cartofi.
Se pune smântâna într-un bol şi se amestecă cu un praf de sare. După ce a fiert ciorba, se opreşte focul şi se toarnă smântâna. Se amestecă uşor ca să se omogenizeze bine. Ciorba dreasă cu smântână se serveşte ornată cu frunze de pătrunjel şi leuştean.