Ciorbă de burtă ardelenească

Retetă Ciorbă de burtă ardelenească

De Ana Munteanu,

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vită prefiartă
  • 5 L apă
  • 4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei gras
  • 250 ml smântână
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2-4 linguri oțet
  • 2-3 ouă
  • sare și piper după gust

Mod De Preparare

Ciorbă de burtă ardelenească – diferența dintre ea și ciorba de burtă tradițională este adăugarea rasolului sau/și picioarelor de porc.

  1. Se spală și curăță bine rasolul sau/și picioarele de porc. IMPORTANT: Când începe să fiarbă, îndepărtează spuma formată cu o spumieră.
  2. Între timp curăță legumele și pune, separat, la fiert, burta cu puțin oțet și las-o să dea în clocot.
  3. Adaugă legumele peste rasolul sau/și picioarele de porc și lasă la fiert în continuare până când carnea se desprinde singură de pe oase.
  4. Scoate bucățile de carne și lasă-le la răcit. Când s-au răcit îndeajuns, taie-le bucățele și pune-le înapoi în oală cu legumele. Adaugă și burta și extra apă, dacă se cere. Mai lasă pe foc până când burta este foarte bine fiartă.
  5. Între timp curăță usturoiul zdrobește-l. Freacă-l cu sare ca pentru mujdei (până obții o pastă albicioasă, adică). Separat bate ouăle cu un vârf de sare și vreo 3 linguri de smântână.
  6. Adaugă în ciorbă ouăle bătute și jumătate din crema de usturoi. Opreste focul, acrește cu oțet, după gust.

    Ciorbă de burtă ardelenească se servește fierbinte, alături de restul cremei de usturoi, smântână, oțet și niște ardei iute.

Evaluează
Trucuri culinare

Dacă ai adăugat prea multă grăsime mâncării, adaugă un cub de gheaţă. Gheaţa va atrage grăsimea şi astfel o poţi scoate mai uşor din mâncare

Pentru că legumele fierte să îşi păstreze culoarea, scoate-le din apa în care au fiert şi pune-le într-un vas cu apa rece sau cuburi de gheaţă