Compot de gutui

Compot de gutui

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 lămâie
  • 4 gutui
  • 125 g zahăr
  • 2 pahare de apă
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 stea anason

Mod De Preparare

Compotul de gutui este cea mai bună soluție pentru a te bucura de aceste fructe minunate tot timpul anului. Gutuia este sărăcă în calorii (30 de calorii la 100 de grame) și este bogată în vitaminele A, C, B1, B2 și B3.

Cum se prepară compotul de gutui

  1. Într-un castron încăpător se pune apă. Separat se stoarce lămâia. Sucul lămâii se pune peste apa și se amestecă.
  2. Gutuile se spală bine, se înlătură puful și se taie în cubulețe.
  3. Cubulețele de gutuie se transferă imediat după tăiere în bolul cu apă în care s-a adăugat lămâia
  4. Într-o cratiță încăpătoare se pun cele 2 pahare de apă și zahărul. Gutuile se scurg de apă și se adaugă și ele în cratiță. Peste se adaugă batonul de scorțișoară și anasonul. Compotul de gutui se aduce la fierbere.
  5. Se amestecă din când în când. Dacă se evaporă prea repede apa, se completează cu apă călduță. Compotul se gătește la foc mic timp de 35 minute sau până ce cubulețele de gutuie se înmoaie.
  6. Se așteaptă răcirea compotului înainte de a fi transferat în borcane de sticlă cu capac. Se poate ține la frigider 1 săptămână.

Consumul regulat de gutui asigură un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, deoarece fructele conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Dacă sunt consumate, proaspete, gutuile ajută la o bună funcționară a ficatului.

Curiozități despre gutui

  • În anumite zone din Elveția și Franța, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, care sunt folosite ulterior drept digestive.
  • În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.
  • Gutuile sunt folosite și pentru vopsirea fibrelor naturale. Din cojile și semințele de gutui se obțin vopseluri tempera.
Evaluează
Trucuri culinare

Ţine ceapa în lapte înainte de a o praji pentru a fi mai gustoasă şi mai crocantă

Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, unge-le deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor