Cotlet de porc în sos dulce-acrişor

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg cotlet de porc
  • sare de mare grunjoasă
  • piper negru şi alb, boabe şi măcinat
  • cimbru verde
Pentru garnitură
  • 5-6 cartofi roşii
  • 2-3 nectarine
  • 75 g unt
  • 2 linguri zahăr brun
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 100 ml vin alb demi-dulce
  • 100 g costiţă afumată

Mod De Preparare

1. Pentru început, se curăţă cotletul de grăsime şi de pieliţe. Se trece printr-un jet de apă rece, se scurge şi se şterge pe un prosop absorbant de bucătărie. Se pune în tava unsă cu ulei de floarea-soarelui.
2. Se condimentează cu sare, piper şi cimbru, se stropeşte cu restul de ulei şi cu vinul demi-dulce. Se înţeapă cu un cuţit ca să se pătrundă, se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la macerat, 60 de minute.
3. Cartofii se spală şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcorească şi se taie felii potrivite. Nectarinele se feliază asemănător cartofilor şi se călesc în untul topit, în prealabil. Se adaugă zahărul brun şi se lasă să scadă. Se stropesc cu puţin vin demi-dulce şi se dau de-o parte.
4. Între timp, se scoate cotletul şi se bagă în cuptor. După ce s-a pătruns bine cotletul, se adaugă pe margine cartofii şi nectarinele. Se toarnă sosul lăsat de nectarine şi se lasă să se rumenească. Cotletul se serveşte cu nectarinele şi cartofii copţi. Se ornează cu frunzuliţe proaspete de cimbru.

Evaluează
Trucuri culinare

Depozitează condimentele într-un loc uscat și întunecat, și nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura vor face ca ierburile și condimentele să își piardă aroma.

Trucuri și secrete în bucătărie de la bunica

Nu ai un sucitor/făcăleț pentru a întinde aluatul? Nicio problemă, poți folosi de o sticlă de vin!