Cozonac cu nucă

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • un kg făină
  • 350 lapte
  • 250 zahăr
  • 2590 unt proaspăt
  • 50 ulei
  • o linguriţă sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 8 ouă
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • o lingură rom
  • drojdie cât o nucă
  • 400 nucă măcinată
  • 200 stafide
  • 2-3 linguri cacao

Mod De Preparare

  1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se lasă la dospit aproximativ 20 de minute, apoi se începe frământarea.
  2. În maiua pregătită, se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, albu-şurile bătute spumă, zahărul, laptele, coaja de lămâie şi de portocală, puţin rom, ulei şi, la sfârşit, făina cernută. Se frământă bine cu unt. Aluatul se acoperă cu un prosop curat de bucătărie şi se lasă o oră la tempera-tura camerei, să crească.
  3. În acest timp, se macină nucile şi se amestecă cu zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafidele înmuiate în rom şi cacaua. După ce a crescut, aluatul se scoate pe planşetă şi se împarte în funcţie de câte tăvi aveţi. Se întinde coca, se pune umplutura de nucă, se rulează şi se mai lasă să crească în tavă. După aceea, se ung cu ou bătut şi se bagă în cuptorul cald. După ce s-au rumenit, se scot şi se lasă la răcit.
Evaluează
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.

Busuiocul proaspăt se păstrează mai bine la temperatura camerei dacă îi sunt ținute tulpinile în apă.