Mod De Preparare
Cozonacul finlandez (Nila sau Pulla) este un preparat de Crăciun care se servește, de obicei, la micul dejun lângă o cană de cafea sau ceai.
Desertul poate fi asemănat cu challah, pâinea evreiască, dar aroma cardamomului îl face cu adevărat special.
Cum se prepară cozonacul finlandez
- Într-un pahar înalt se pune laptele călduț și se sfarmă drojdia. Se adaugă un pic de zahăr și o linguriță de făină. Se amestecă, se acoperă cu un prosop curat și se dă deoparte.
- Într-un castron mare se amestecă făina, restul de zahăr, cardamomul și sarea.
- În mijlocul amestecului de făină se face o mică groapă în care se pun oul, untul și laptele călduț cu drojdia. Se amestecă.
- Se adaugă stafidele și se frământă aluatul obținut până se obține un amestec omogen și elastic.
- Aluatulului i se dă formă de bilă și se pune într-un castron uns cu ulei. Se acoperă și se lasă la dospit până își dublează volumul.
- După ce aluatul de cozonac finlandez și-a dublat volumul se mai frământă puțin și se pune înapoi la dospit pentru încă jumătate de oră.
- Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade.
- Aluatul se împarte în 3 părți egale. Fiecare parte se rulează în formă de sfoară. Cele 3 sfori se împletesc.
- Se adaugă cozonacul împletit într-o tavă de cozonac. Se unge cu ou bătut și se ornează cu feliile de migdale.
- Cozonacul finlandez se coace timp de 25-30 de minute sau până trece testul scobitorii.