Crêpes Suzette sau clătite Suzette – sunt acele clătite franțuzești cu unt, caramel și portocale. Sunt un desert demn de restaurant.
Crêpes Suzette sunt un desert din Franța pe bază de clătite, unt, zahăr caramelizat, suc și coajă de portocale și lichior Grand Marnier. Povestea lor de origine este una disputată, existând două versiuni cunoscute.
Prima versiune spune că aceste clătite au fost descoperite din greșeală, de către Henri Charpentier, pe vremea când avea 14 ani și era un asistent de ospătar. El ar fi trebuit să pregătească un desert pentru Regele Edward al VII-lea din Marea Britanie (care la acea vreme era încă prinț) și oaspeții lui, printre care și o franțuzoaică frumoasă, pe nume Suzette. Charpentier ar fi ars din greșeală desertul, însă gustul ar fi fost atât de bun încât l-a servit invitaților așa, aceștia fiind foarte încântați – prințul chiar sugerând ca desertul să fie botezat după Suzette.
Cealaltă versiune spune că acest desert ar fi fost denumit după actrița Suzanne Reichenberg, care activa sub numele de scenă Suzette. În 1897, ea ar fi apărut într-o piesă de teatru cu rolul de slujitoare, servind clătite pe scenă. Monsieur Joseph, proprietar al Restaurantului Marivaux, ar fi fost cel care a gătit clătitele. El le-a flambat, pentru a menține atenția publicului și a le servi calde actorilor.
Iată cum poți pregăti crêpes Suzette la tine acasă:
Foto: 123rf.com