Crostata cu dulceață de cirește este o plăcintă delicioasă specific italiană, pe placul tuturor mesenilor: copii, dar și adulți.
Crostata este cunoscută sub denumitea de coppi în Napoli și sfogliate în Lombardia. Această plăcintă a fost menționată prima dată în cărțile de bucate „Libro de Arte Coquinaria' a lui Martino da Como, publicată în anul 1465, respectiv „Cuoco napolitano', publicată la finalul secolului 15.
Denumirea provine de la latinescul „crustāta', forma de participiu a verbului „crustāre', care înseamnă „a încrusta'. În mod tradițional, crostata are un aluat din trei straturi, dar în zilele noastre este realizată dintr-un aluat ceva mai simplu.
Există atât variante sărate, cât și dulci de crostata. Cele sărate conțin carne, pește sau legume care au fost gătite înainte. Mai populare sunt însă variantele dulci, care conțin gemuri, dulcețuri, creme, ricotta și nu numai. O variantă delicioasă este cea de crostata cu dulceață de cireșe. Se face extrem de simplu, aluatul necesitând foarte puțin efort.
Iată cum poți pregăti crostata cu dulceață de cireșe acasă:
Foto – 123rf.com