Crostata cu dulceață de cireșe sau tartă cu dulceață de cireșe

Crostata cu dulceață de cireșe sau tartă cu dulceață de cireșe

Ingrediente

 • 400 g făină
 • 150 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
 • 150 g zahăr alb
 • 20 g coajă de portocală
 • 7 g sare
 • 3 ouă
 • 250 ml dulceață de cireșe

Mod De Preparare

Crostata cu dulceață de cirește este o plăcintă delicioasă specific italiană, pe placul tuturor mesenilor: copii, dar și adulți.

Crostata este cunoscută sub denumitea de coppi în Napoli și sfogliate în Lombardia. Această plăcintă a fost menționată prima dată în cărțile de bucate „Libro de Arte Coquinaria' a lui Martino da Como, publicată în anul 1465, respectiv „Cuoco napolitano', publicată la finalul secolului 15.

Denumirea provine de la latinescul „crustāta', forma de participiu a verbului „crustāre', care înseamnă „a încrusta'. În mod tradițional, crostata are un aluat din trei straturi, dar în zilele noastre este realizată dintr-un aluat ceva mai simplu.

Există atât variante sărate, cât și dulci de crostata. Cele sărate conțin carne, pește sau legume care au fost gătite înainte. Mai populare sunt însă variantele dulci, care conțin gemuri, dulcețuri, creme, ricotta și nu numai. O variantă delicioasă este cea de crostata cu dulceață de cireșe. Se face extrem de simplu, aluatul necesitând foarte puțin efort.

Iată cum poți pregăti crostata cu dulceață de cireșe acasă:

 1. Untul moale și zahărul se amestecă până se topește zahărul.
 2. Treptat, se adaugă ouăle și se încorporează cu ajutorul unui mixer sau al unei spatule.
 3. Se adaugă treptat făină, amestecând, precum și coaja rasă de portocale.
 4. Aluatul se dă la frigider timp de o oră, acoperit cu o folie de plastic.
 5. Odată răcit aluatul, se întinde cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să încapă în forma de plăcintă și să îi acopere acesteia pereții. Se păstrează o bucățică de aluat separat.
 6. Se pune dulceața de cireșe peste aluat.
 7. Din bucățica de aluat rămasă se fac mai multe fâșii, iar din ele se realizează un model de grătar deasupra plăcintei.
 8. Plăcinta se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau până se rumenește la suprafață.
 9. Se servește simplă sau alături de o cupă de înghețată.

Foto – 123rf.com

Evaluează
Alte rețete