Mod De Preparare
Ghee este un unt clarificat ce se obține prin eliminarea grăsimii și a apei din unt. Foarte multe persoane îl consideră ca fiind medicament, dar cei mai mulți îl folosesc la gătit datorită aromei mai concentrate, dar și a conținutului redus de lactoză.
Cum se prepară ghee sau unt clarifiat
- Într-o tigaie cu fund dublu se adaugă untul și se încălzește la foc mediu.
- Se lasă untul să se topească încet.
- După topirea completă a untului se domolește focul la mic. Cu ajutorul unei linguri de metal se îndepărtează spuma care s-a format la suprafața untului topit. Aceasta se poate folosi la alte preparate.
- După îndepărtarea spumei, apa se va evapora din unt și lichidul rămas în tigaie va începe să fiarbă violent.
- Ghee nu va fi lăsat să ajungă la culoarea maro închis (asta înseamnă că se arde). Untul clarifiat trebuie să fie de culoare galben intens.
- Cât încă este cald, ghee trebuie transferat într-un borcan de sticlă sterilizat.
- Ghee se va solidifica la frigider unde poate fi ținut. Acesta poate fi aromatizat cu cocos, usturoi, ierburi aromatice etc.