1. Curcanul se curăţă şi se spală bine, se opăreşte şi apoi se aranjează în tavă. Se curăţă, se spală usturoiul şi se pisează. Se amestecă cu sarea grunjoasă, cu piperul, cu rozmarinul uscat şi cu untul moale, de la temperatura camerei.
2. Curcanul se unge cu pasta de unt şi usturoi atât la exterior, cât şi la interior şi se presară şi rozmarin. Se înfăşoară în folie şi se lasă la rece 2-3 ore.
3. Între timp, se prepară sosul. Dulceaţa de afine se amestecă cu sucul de portocale şi vinul alb. Se condimentează cu sare, piper şi rozmarin şi se lasă o oră la macerat.
4. Se scoate curcanul de la frigider şi se stropeşte cu sosul de afine. Se acoperă cu o folie de aluminiu pentru început şi se bagă în cuptorul preîncălzit, la 200°C. După aproximativ o oră, se scoate folia şi se stropeşte cu sosul din tavă. După ce s-a rumenit, se scoate pe un platou şi se ornează de sărbătoare, cu lămâi şi cu ierburi aromate.