Curcan cu rozmarin

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 curcan de 3-4 kg
Pentru umplutură
  • 200 g unt
  • 1 căpățână usturoi
  • sare grunjoasă
  • piper negru și boabe
Pentru sos
  • 100 g dulceață de afine
  • 300 ml vin alb demisec
  • zeama de la o portocală
  • 2-3 crengute rozmarin
  • 4 foi dafin
  • 1 lingurita boia iute
  • 2-3 lămâi

Mod De Preparare

1. Curcanul se curăţă şi se spală bine, se opăreşte şi apoi se aranjează în tavă. Se curăţă, se spală usturoiul şi se pisează. Se amestecă cu sarea grunjoasă, cu piperul, cu rozmarinul uscat şi cu untul moale, de la temperatura camerei.
2. Curcanul se unge cu pasta de unt şi usturoi atât la exterior, cât şi la interior şi se presară şi rozmarin. Se înfăşoară în folie şi se lasă la rece 2-3 ore.
3. Între timp, se prepară sosul. Dulceaţa de afine se amestecă cu sucul de portocale şi vinul alb. Se condimentează cu sare, piper şi rozmarin şi se lasă o oră la macerat.
4. Se scoate curcanul de la frigider şi se stropeşte cu sosul de afine. Se acoperă cu o folie de aluminiu pentru început şi se bagă în cuptorul preîncălzit, la 200°C. După aproximativ o oră, se scoate folia şi se stropeşte cu sosul din tavă. După ce s-a rumenit, se scoate pe un platou şi se ornează de sărbătoare, cu lămâi şi cu ierburi aromate.

Evaluează
Trucuri culinare

Pentru siguranța ta, înfige un dop de plută de la vin în vârful cuțitelor când le bagi în sertar.

Ţine ceapa în lapte înainte de a o praji pentru a fi mai gustoasă şi mai crocantă