Deliciu de zile mari

Deliciu de zile mari

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru blat
  • 4 ouă
  • 4-5 linguri zahăr pudră
  • 3 linguri făină
  • 1 lingura nucă măcinată
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
Pentru sirop
  • 8 linguri zahăr
  • 3-4 lingurite cafea
  • 2-3 linguri lichior de cafea
  • 1 lingurita coniac
  • 1 lingurita nes
  • 1 baton de vanilie
Pentru cremă
  • 4 gălbenuşuri
  • 50 g unt
  • 1-2 linguri smântână
  • 10 linguri zahăr pudră
  • 300 ml frişcă
  • 1 lingurita cafea solubilă
  • 2-3 linguri cacao foarte închisă

Mod De Preparare

1. Într-un bol se bat spumă albuşurile, se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie, gălbenuşurile iar la sfârşit nuca şi făina. Se tapetează o formă rotundă cu hârtie pentru copt şi se bagă în cuptorul încins.

2. Într-un ibric, se pune zahărul şi se caramelizează la foc mic. După ce s-a caramelizat, se adaugă o căniţă de apă rece şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate şi se îngroaşe ca un sirop de dulceaţă. În sirop se pun lichiorul, cafeaua, vanilia, coniacul şi cafeaua solubilă, după care ibricul se acoperă cu un capac şi se mai dă în 2-3 clocote, apoi se lasă să se răcească.

3. Se amestecă untul până se obţine o cremă foarte fină şi se adaugă zahărul pudră şi gălbenuşurile. Spre sfârşit se pune şi smântâna şi se bate cu mixerul. Se bate şi frişca şi se lasă la rece.

4. După ce s-a răcit blatul, se taie în 3 discuri egale, subţiri şi se însiropează. Pe primul disc se aşază un strat de cremă şi se cerne un strat de cafea solubilă, se aşază discul 2 şi un strat de frişcă. Se acoperă cu cel de-al 3-lea disc şi se ornează pe deasupra cu un strat de cremă, un strat de frişcă şi cacao şi cafea solubilă cernute. Se lasă 1-2 ore la rece şi se serveşte.

Evaluează