Djuvec – caserolă balcanică

De Bogdan Galca,

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare tăiată cubulețe mici
  • 2 căței de usturoi dați prin presă
  • 200 g orez cu bob lung
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 roșii sau o conservă de roșii tocate cubulețe
  • 1 lingură de boia picantă
  • 4 linguri de concentrat de roșii
  • 2 linguri de ajvar (zacuscă din ardei)
  • 1 cub de supă
  • 150 g mazăre (poate fi și congelată)
  • 600 ml apă (aproximativ)
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel tocat

Mod De Preparare

Djuvec (se pronunță jovec) este un preparat popular în sud-estul Europei (în special în Serbia) ce se prepară doar cu legume sau cu și carne de miel, porc sau vită.

Cum se prepară Djuvec

1. Ardeiul roșu se taie cuburi.

2. Roșiile se spală și se taie cuburi.

3. Într-o tigaie punem ulei și prăjim ceapa și usturoiul.

4. Adăugăm orezul și acoperim cu un capac tigaia. Amestecăm din când în când până ce amestecul pare sticlos.

5. Adăugăm ardeiul, roșiile, boiaua, concentratul de roșii, ajvarul, mazărea, cubul de supă și apa. Gătim până ce se înmoaie legumele amestecând din când în când.

6. Asezonăm cu sare și piper.

7. Închidem focul și adăugăm pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra.