1. Se aleg portocale potrivit de mari, care au şi coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja luciosă. Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de pe o zi pe alta.
2. Se fierb portocalele 2 – 3 ore, până se înmoaie bine. Se scurg apoi şi se pun din nou în apă rece, timp de o oră.
3. Între timp, într-o cratiţă cu fundul mai gros, care se foloseşte numai la dulceaţă, se topeşte pe foc zahărul în 2 căni de apă. Se amestecă cu o lingură din lemn, până se leagă siropul, apoi se ia de pe foc şi se adaugă portocalele tăiate feliuţe subţiri. Se pune cratiţa din nou pe foc, până se leagă siropul. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se mai ţine pe foc doar câteva clocote.
4. Se pune dulceaţa la borcane şi se astupă etanş.