1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija.
Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se decojesc şi se taie bucăţi.
2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă.
3. Bucăţelele de rubarbă se amestecă cu cele de portocală şi se pun la fiert într-o oală, împreună cu apa, zahărul şi pliculeţele de zahăr vanilat. Se lasă la fiert la foc mijlociu şi se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi de fundul vasului.
4. Când dulceaţa este aproape legată, se adaugă zeama de la jumătatea de lămâie.
Se ia de pe foc când devine uşor vâscoasă.
5. După ce a fiert, când este încă fierbinte, dulceaţa se pune în borcane, care se închid ermetic şi se înfăşoară apoi în prosoape.
6. Se lasă la răcit timp de 12 ore, după care se pot pune la păstrat în cămară.