O turtă cu un gust grozav, făcută din făină din năut, specifică zonei Liguria din Italia. Unii chiar spun că exista încă de pe vremea romanilor. Soră cu foccacia și pâinea noastră cea de toate zilele, farinata este o alternativă mult mai sănătoasă – nu are gluten și este vegană – dar la fel de gustoasă și de nutritivă, perfectă pentru cei care vor să mănânce mai ușor sau chiar țin cure de slăbire.
Aceasta este varianta originală a rețetei.
Cerne făina de năut într-un bol, se adaugă un vârf de cuțit de sare. Se adaugă treptat apa, amestecând continuu până când obții un aluat fluid și omogen. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și las-l așa de la 1 la 12 ore (da, este o rețetă extrem de ușoară dar care care cere răbdare). Aluatul se va îngroșa și va obține consistența unei smântâni de casă. Dacă a format o sumă deasupra, dă-o la o parte.
Preîncălzește cuptorul.
Dacă ai o tavă rotundă (de tartă sau de pizza) e perfect! Unge-o cu un pic ulei de măsline și toarnă aluatul. Atenție, stratul format trebuie să fie subțire, de maximum 1 cm și jumătate grosime! Rupe rozmarinul deasupra. Dă la cuptorul încins timp de 20 de minute, până capătă o culoare apetisantă, un galben auriu asemenea unui boț de mămăligă.
Se servește caldă, cu piper proaspăt măcinat deasupra.
Foto: thinkstock.com