Mod De Preparare
Fartons sunt produse de patiserie cu origini în comunitatea valenciană (mai exact în orașul Alboraya). Fartons sunt un fel de chifle alungite cu glazură de zahăr care se servesc alături de horchata, cafea sau ceai.
Cum se prepară fartons valenciene
- Într-un pahar se pune apa călduță peste care se adaugă drojdia proaspătă și se amestecă bine. Se dă deoparte.
- Într-un castron se pune făina, oul și zahărul. Se omogenizează și se adaugă drojdia dizolvată în apă.
- Peste aluatul de fartons se mai adaugă uleiul și sarea. Se formează un aluat care se amestecă până ce acesta se poate dezlipi ușor de pereții castronului.
- Aluatul se scoate din castron și se frământă câtvea minute, până ce devine un aluat elastic. Se strânge într-o bilă și se lasă în castron acoperit, la dospit pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute, aluatul se împarte în bile egale, de 50 g sau 25 g. Se lasă încă 10 minute pentru a se odihni.
- Fiecare bilă se aplatizează cu ajutorul sucitorului și se formează un oval. Acesta este apoi împăturit/răsucit pentru a forma un fel de țigaretă din aluat.
- Fartons se transferă într-o tavă de cuptor pe care s-a pus o foaie de copt. Se acoperă tava cu un prosop curat și se lasă la dospit timp de 2 -3 ore.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos). Fartons valenciene se dau la cuptor timp de 7 – 10 minute. Sunt gata când devin maro-aurii. Se lasă la răcit.
- Glazura se prepară amestecând zahărul pudră cu apă în mod treptat. Glazura nu trebuie să aibă cocoloașe. Aceasta se pune peste fartons și se lasă să se usuce.