1. Se spală bucăţile de şalău, se condimenteză cu sare şi puţin piper, se ung cu ulei pe toată suprafaţa şi se lasă câteva minute la rece, la frigider.
2. Separat, se alege pătrunjelul, se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă cu ardeiul tăiat feliuţe, cu sare, zahăr, piper şi se stropeşte cu zeama de lămâie, uleiul de măsline şi oţetul balsamic.
3. Între timp, se pune grătarul să se încingă şi se unge cu puţină grăsime sau cu ceapă. Se pun apoi pe grătar fileurile de şalău. Se întorc la intervale de 5-8 minute, ca să se pătrundă uniform. După ce s-au rumenit, se iau cu paleta, ca să nu se rupă şi se pun pe un platou.
4. Fileul de şalău se serveşte cu salata de pătrunjel și ardei capia. Se ornează cu lămâie şi piper.