Gem de lămâie

Gem de lămâie

Timpi de preparare

 • Timp de preparare: min
 • Timp de gatire: min
 • Gata in: min

Ingrediente

 • 1 kg lămâi netratate
 • 650 g zahăr
 • un praf de sare

Mod De Preparare

Gemul de lămâie poate fi dificil de preparat datorită conținutului mare de apă. Soluția de a avea un gem mai ferm este folosirea pectinei din semințele de lămâie. Astfel vom obține un gem mai tare care va rezista mult timp în cămară.

Cum se prepară gemul de lămâie

 1. Prepararea acestui gem va începe cu trei zile înainte. Se vor tăia lămâie în jumătăți și se vor îndepărta toate semințele. Acestea se vor pune într-un tifon pe care îl vom lega și îl vom scufunda într-un castron cu apă (circa 250 ml apă). Acesta va fi ținut la frigider pentru 3 zile pentru ca semințele să poată elimina pectina.
 2. Jumătățile de lămâie vor fi pune într-o cratiță și se vor acoperi cu apă rece. Se vor lăsa aici timp de 3 zile având grijă ca apa să fie schimbata de două ori pe zi, dimineața și seara.
 3. După trecerea acestor zile, se va separa pulpa lămâilor de coajă.
 4. Coaja de lămâie se va curăța de pielița albă și se va tăia fâșii mici.
 5. Se cântărește pulpa și coaja lămâilor. Se va folosi greutatea echivalentă în zahăr. La un kilogram de lămâi, nouă ne-au rezultat 650 grame de pulpă și coajă de lămâie deci se va pune 650 g zahăr.
 6. Pulpa, coaja, sarea și zahărul se pun într-o cratiță.
 7. Apa de la semințele de lămâi se va turna în cratiță. Semințele (încă în tifon) vor fi adăugate și ele peste restul de ingrediente.
 8. Gemul de lămâie se va fierbe la foc mic timp de o oră și un sfert, amestecând ocazional.
 9. Semințele se îndepărtează. Gemul poate fi pasat într-un blender pentru o consistență mai fină.
 10. Gemul de lămâie se va depozita în borcane sterilizate. Borcanele cu gem de lămâie pot fi ținute în frigider sau în cămară. Nedesfăcute pot ține până la 6 luni.
Evaluează
Alte rețete