Ghebe murate – rețeta de ghebe marinate la borcan

Ghebe murate - rețeta de ghebe marinate la borcan

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg ghebe
  • 6 linguri oțet
  • 8 boabe piper
  • 3-4 căței usturoi
  • 1,5 linguri sare
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură zahăr

Mod De Preparare

Ghebele murate sunt printre cele mai apreciate conserve făcute în casă. Obținute prin procesul de marinare, acest tip de ciuperci uimesc prin paleta de arome, dar și prin numeroasele lor proprietăți nutritive.

Ghebele (Armillaria mellea) numite în popor și ghebe cu inel, ghebe tomantice, halimaș, ghebe de miere etc sunt extrem de gustoase. Ele sunt se consumă crude, nefierte bine sau bătrâne datorită toxicității lor. Piciorul nu se folosește deoarece este mult prea fibros și tare.

Ghebele sunt bogate în proteine, vitamine și minerale (potasiu, fier, cupru). De-a lungul istoriei au fost folosite în scop medicinal, datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antioxidante sau stimulatoare a imunității.

Cum se gătesc ghebele

Acest tip de ciuperci este extrem de versatil. Se pot sota, se folosesc la supe cremă, în risotto, pe pizza sau se pot conserva ca ghebe marinate tip salată. Ghebele murate pot fi integrate în diverse rețete, cum ar fi salate, sandvișuri sau pizza. Ele adaugă o notă distinctă de savoare.

Pentru cei care adoptă o dietă vegetariană, ghebele murate sunt o sursă binevenită de proteine și nutrienți esențiali.

Cum se prepară ghebele murate sau ghebele marinate

  1. Se spală ciupercile bine. Se taie în bucăți potrivite.
  2. Într- cratiță se pune apă la fiert. Când apa începe să fiarbă se adaugă ciupercile și se lasă să fiarbă circa 20-30 de minute. Se îndepărtează spuma care se formează în timpul gătirii. Ghebele să se răcească și să se scurgă într-o sită.
  3. Separat, se pun 550-600 ml apă într-o cratiță.
  4. Se adaugă boabele de piper, zahărul, sarea, usturoiul curățat și tăiat, foile de dafin și oțetul. Se amestecă.
  5. Apa cu condimentele se fierbe circa 5 minute.
  6. Într-o cratiță se pun ghebele și se toarnă apa fiartă anterior. Se lasă să fiarbă 10 minute.
  7. Se pescuiesc ghebele și se pun în borcane sterilizate.
  8. Peste ghebe se toarnă apa cu tot cu condimente.
  9. Borcanele se închid cu capac sau celofan.
  10. Borcanele cu ghebele murate sau ghebele marinate se lasă să se răcească și se pun la loc răcoros.

Surse:
ro.wikipedia.org
www.foraged.com

Ghebele murate nu sunt doar delicioase, ci pot fi și o opțiune sănătoasă pentru diversificarea dietei și pot adăuga o notă savuroasă meselor tale. Ca întotdeauna, este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a-ți adapta dieta în funcție de nevoile tale individuale.

Sursa foto: Shutterstock

Alte rețete cu ciuperci

Zacuscă de ghebe – cea mai bună rețetă
Cartofi în sos alb cu ghebe
Zacuscă de ciuperci
Paste cremoase cu ciuperci
Ciulama de ciuperci champignon
Cartofi gratinaţi cu ciuperci
Crochete de ciuperci
Quiche cu ciuperci
Risotto cu ciuperci

Evaluează
Alte rețete