Ghebele murate sunt printre cele mai apreciate conserve făcute în casă. Obținute prin procesul de marinare, acest tip de ciuperci uimesc prin paleta de arome, dar și prin numeroasele lor proprietăți nutritive.
Ghebele (Armillaria mellea) numite în popor și ghebe cu inel, ghebe tomantice, halimaș, ghebe de miere etc sunt extrem de gustoase. Ele sunt se consumă crude, nefierte bine sau bătrâne datorită toxicității lor. Piciorul nu se folosește deoarece este mult prea fibros și tare.
Ghebele sunt bogate în proteine, vitamine și minerale (potasiu, fier, cupru). De-a lungul istoriei au fost folosite în scop medicinal, datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antioxidante sau stimulatoare a imunității.
Cum se gătesc ghebele
Acest tip de ciuperci este extrem de versatil. Se pot sota, se folosesc la supe cremă, în risotto, pe pizza sau se pot conserva ca ghebe marinate tip salată. Ghebele murate pot fi integrate în diverse rețete, cum ar fi salate, sandvișuri sau pizza. Ele adaugă o notă distinctă de savoare.
Pentru cei care adoptă o dietă vegetariană, ghebele murate sunt o sursă binevenită de proteine și nutrienți esențiali.
Surse:
ro.wikipedia.org
www.foraged.com
Ghebele murate nu sunt doar delicioase, ci pot fi și o opțiune sănătoasă pentru diversificarea dietei și pot adăuga o notă savuroasă meselor tale. Ca întotdeauna, este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a-ți adapta dieta în funcție de nevoile tale individuale.
Sursa foto: Shutterstock
Alte rețete cu ciuperci
Zacuscă de ghebe – cea mai bună rețetă
Cartofi în sos alb cu ghebe
Zacuscă de ciuperci
Paste cremoase cu ciuperci
Ciulama de ciuperci champignon
Cartofi gratinaţi cu ciuperci
Crochete de ciuperci
Quiche cu ciuperci
Risotto cu ciuperci