1. Se pune uleiul într-o cratiţă de teflon, se lasă să se încălzească la foc mic şi se adaugă carnea de vită tăiată felii subţiri. Se căleşte pentru început carnea şi se adaugă treptat ceapa tăiată solzişori şi ardeii tăiaţi rondele. Se stropesc cu apă călduţă şi se lasă să fiarbă înăbuşit.
2. Se adaugă morcovii tăiaţi rondele, dovleceii şi usturoiul. Se lasă să se înăbuşe la foc mic ca să nu se ardă şi, din când în când, se stropesc cu apă călduţă.
3. Separat, se curăţă vinetele de coajă, se condimentează cu sare şi se călesc în puţin ulei. Se pun apoi în sită şi se lasă să se scurgă de sucul toxic.
4. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se pasează cu blenderul. Piureul de roşii şi vinetele se adaugă în cratiţă cu celelalte legume, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă să stea la cuptor. Ghiveciul mănăstiresc se serveşte ornat cu pătrunjel proaspăt.