Hummusul este un preparat cu origini orientale care are la bază boabe de năut fierte pasate și amestecate cu pasta de susan (tahini), usturoi și ulei de măsline. Există multe variante de hummus: hummus cu ardei copți, cu sfeclă roșie, cu pătrunjel, cu curry etc. Hummusul de dovleac este ideal pentru vegetarieni și pentru cei ce țin post.
1. Se preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Se taie dovleacul în jumătate, se stropește cu ulei de măsline, se adaugă sare și piper și se așează cu fața în jos pe o tavă de copt.
3. Dovleacul se coace timp de 30 de minute sau până ce este gătit bine.
4. După ce dovleacul s-a copt, se desprinde pulpa de coajă cu ajutorul unei linguri. Se cântărește 150 de grame din el și se dă deoparte pentru pasul următor.
5. Într-un robot de bucătărie sau într-un blender se adaugă toate ingredientele și se pasează până ce obținem o pastă fină.
6. Dacă este prea groasă se subțiază cu zeamă de lămâie sau apă.
7. Hummusul de dovleac se servește decorat cu ulei de măline și piper roșu.