Înghețată de căpșune: cremoasă și aromată, mai bună ca la gelaterie

Înghețată de căpșune: cremoasă și aromată, mai bună ca la gelaterie

Ingrediente

  • 500 g căpșune
  • 400 ml smântână dulce cu cel puțin 30% grăsime
  • 250 ml iaurt grecesc
  • 180 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 10 ml esență de vanilie

Mod De Preparare

Dacă îți place să mănânci înghețată de căpșune, merită să încerci măcar o dată să o prepari chiar tu acasă. Procesul este simplu, iar rezultatul spectaculos.

Înghețata este unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume. Răcoritoare și cremoasă, cu arome dense sau fresh, nu este de mirare că atât de mulți oameni o iubesc!

Originile acestui desert iubit sunt incerte. Se spune că ar origina în Persia, în anul 550 î. Hr., deși alte surse afirmă că ar veni din vremea Împăratului Nero. Acesta din urmă ar fi colectat zăpadă din Munții Apenini, pentru a o amesteca cu vin și miere.

Popularitatea înghețatei a început însă mult mai târziu. În zonele din preajma Mării Mediterane, înghețata ajunsese să fie accesibilă pentru oamenii de rând pe la jumătatea secolului optsprezece. În Anglia, ea a devenit populară la jumătatea secolului nouăsprezece. Pe atunci, emigrantul suedez Carlo Gatti a început să vândă cupe de înghețată cu un penny per cupă.

Astăzi, înghețata este un desert accesibil și ușor de preparat acasă. Printre cele mai populare sortimente se numără și celebra înghețată de căpșune. Ea se consumă ca atare sau se folosește ca ingredient de bază în înghețata Napoletană sau în torturile de înghețată.

Dacă vrei să pregătești o înghețată de căpșune extraordinară, fără ajutorul vreunei mașini de înghețată, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1. Se bat gălbenușurile cu zahărul și esența de vanilie bine de tot cu un mixer, până capătă consistența unei spume.
  2. Compoziția astfel formată se încălzește pe baie de aburi până se îngroașă. Trebuie să ajungă la temperatura de 75 de grade Celsius.
  3. Crema vanilată se lasă la răcit, apoi se pune la frigider, unde trebuie să rămână cel puțin trei ore.
  4. Căpșunele se spală și se curăță de codițe și frunze.
  5. Le pasăm bine, fie cu blenderul, fie cu o furculiță, și dăm piureul la frigider.
  6. Smântâna lichidă și rece se bate bine, până capătă ținută.
  7. În frișca astfel obținută se toarnă crema de vanilie și iaurtul, amestecând cu grijă cu un tel pentru a încorpora.
  8. Se adaugă și piureul de căpșune, apoi se pune într-o caserolă și se dă la congelator pentru cel puțin 6 ore.
  9. În decursul acestui interval orar, este important ca în primele trei ore să scoatem înghețata de la congelator la fiecare jumătate de oră și să o amestecăm bine, pentru a evita formarea cristalelor de gheață.
  10. Se servește simplă sau cu fructe și topping-uri după gustul fiecăruia!

Foto: 123rf.com

Evaluează