Kugelhopf (guguluf) – cozonac austriac

Kugelhopf (guguluf) - cozonac austriac

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 300 g făină (cu minim 12% proteine)
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 140 ml lapte călduț
  • 2 ouă mărimea M
  • 60 g zahăr
  • 125 g unt gras
  • jumătate de linguriță de sare
  • 75 g de stafide
  • 100 ml de rom (se poate omite si se poate înlocui cu apă cu esență de rom)
  • 12 migdale fără coajă
  • zahăr pudră pentru decor

Mod De Preparare

Kugelhopf, gugelhupf sau guguluf este un cozonac popular în centrul Europei. Este considerat rudă cu cozonacul italian pandoro și cozonacul american bundt. Originile acestui cozonac sunt încă disputate de Austria, Franța și Germania.

Cum se prepară kugelhopf (guguluf) – cozonacul austriac

1. Într-un castron se pune laptele călduț, se adaugă drojdia sfărmată și 5 linguri de făină. Se omogenizează și se acoperă castronul cu un prosop. Se lasă o oră.

2. Stafidele se lasă la înmuiat în rom (sau apa cu esența de rom).

3. Într-un vas încăpător se adaugă făina rămasă, sarea, ouăle și drojdia pe care am pregătit-o anterior cu lapte. Frământăm până ce obținem un aluat omogen și lipicios.

4. Scurgem stafidele și le adăugăm în aluat.

5. Frământăm din nou.

6. Începem să adăugăm untul tăiat în cuburi și frământăm până ce aluatul devine neted, elastic și nelipicios. Procesul durează în jur de 15-20 de minute.

7. Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei, acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm peste noapte pentru a dospi.

6. A doua zi, ungem forma de guguluf cu unt sau ulei. Pe fundul formei așezăm migdalele. Distribuim în mod egal aluatul în formă. Îl lăsăm din nou la dospit timp de 2 ore și jumătate.

7. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

8. Kugelhopf-ul se coace aproximativ 40 de minute sau până ce trece de testul scobitorii.

9. După ce îl scoatem din cuptor îl lăsăm la răcit 10 minute.

10. Pudrăm cu zahăr pudră.

Evaluează
1star1star1star1star1star 5 / 5 - 1 vot