1. Se curăţă ardeii capia; e foarte important să nu aibă sâmburi deoarece strică în foarte puţin timp murăturile; se spală şi se taie fâşii subţiri. Ardeii iuţi se spală şi se taie jumătăţi. Ardeii curăţaţi se aşază într-un castron de plastic.
2. Separat, se curăţă ţelina, hreanul, conopida, se spală, apoi se taie feliuţe. Gogonelele se curăţă de codiţe, se spală şi se scoate miezul. Cojile rămase se taie fâşii, după cum preferaţi, să arate bine atunci când sunt aşezate în borcane.
3. Usturoiul se curăţă, se zdrobeşte sau se taie rondele şi se adaugă în bol peste celelalte legume. Între timp se pregătesc cantităţile de oţet şi apă, se amestecă cu sarea, boabele de muştar, de piper, foile de dafin, mierea şi se adaugă în bolul cu legume.
4. Se lasă aproximativ 48 de ore la macerat. În acest timp se pregătesc borcanele, se şterg de apă şi se combină legumele după preferinţă. Se strâng capacele sau se leagă cu folie specială şi se aranjează în cămară.