Limbi de foc

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 400 ml oţet de 9°
  • 1 litru apă
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • muştar boabe
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 conopidă medie
  • 1 kg gogonele
  • 2 bucati hrean
  • 2 ţeline mari
  • 4 ardei iuţi
  • 1 kg ardei capia
  • 3 linguri sare grunjoasă
  • 2 linguri miere

Mod De Preparare

1. Se curăţă ardeii capia; e foarte important să nu aibă sâmburi deoarece strică în foarte puţin timp murăturile; se spală şi se taie fâşii subţiri. Ardeii iuţi se spală şi se taie jumătăţi. Ardeii curăţaţi se aşază într-un castron de plastic.

2. Separat, se curăţă ţelina, hreanul, conopida, se spală, apoi se taie feliuţe. Gogonelele se curăţă de codiţe, se spală şi se scoate miezul. Cojile rămase se taie fâşii, după cum preferaţi, să arate bine atunci când sunt aşezate în borcane.

3. Usturoiul se curăţă, se zdrobeşte sau se taie rondele şi se adaugă în bol peste celelalte legume. Între timp se pregătesc cantităţile de oţet şi apă, se amestecă cu sarea, boabele de muştar, de piper, foile de dafin, mierea şi se adaugă în bolul cu legume.

4. Se lasă aproximativ 48 de ore la macerat. În acest timp se pregătesc borcanele, se şterg de apă şi se combină legumele după preferinţă. Se strâng capacele sau se leagă cu folie specială şi se aranjează în cămară.

Evaluează
Trucuri culinare

Depozitează condimentele într-un loc uscat și întunecat, și nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura vor face ca ierburile și condimentele să își piardă aroma.

Ai ars fundul prăjiturilor/fursecurilor? Nu le arunca, dă jos partea arsă cu ajutorul unei răzătoare cu găuri mici (din aceea pentru coaja de lămâie)