Marțipanul este deseori asociat sărbătorilor de iarnă. Acesta este un preparat dulce preparat de obicei din pastă de migdale și zahăr. Varianta de marțipan de casă conține și cartof fiert.
1. Cartofii se fierb până se pot pătrunde ușor cu furculița. Se pasează ca pentru piure.
2. Se rade coaja de la o lămâie.
3. Într-un castron se amestecă cartofii pisați, coaja de lămâie, zahărul și migdalele măcinate fin. Se frământă cu mâinile până la obținerea unui aluat compact și lipicios.
4. Se tapetează o tavă de aragaz cu o foaie de copt.
5. Se pun foile de napolitane pe foaia de copt.
6. Cu ajutorul mâinilor umezite în apă se formează bile potrivite și se pun la distanță pe foile de napolitană.
7. Marțipanul se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
8. Prăjiturelele de marțipan se scoat din cuptor după 15 minute sau după ce s-au rumenit frumos. Se lasă la răcit în tavă. Nu se ating când sunt calde pentru că își vor pierde forma.
9. Foile de napolitană se taie cu ajutorul foarfecii de bucătărie.
10. Siropul se prepară într-o crăticioară, amestecând zahărul și apa la foc domol. Când siropul formează bule mari și începe să se îngroașe se dă deoparte la răcit.
11. Marțipanul se scunfundă în sirop și apoi se lasă la scurs pe un grătar. Prăjiturelele se lasă la uscat peste noapte.