Mărul – fructul perfect al toamnei. De fapt, e fructul perfect și punct, deoarece poate lua atâtea și atâtea chipuri, în funcție de imaginația bucătarului. În cele ce urmează o să aflați cum se face desertul ideal pentru o seară răcoroasă de toamnă, în care vrei să te îndulcești cu ceva gustos și, totodată, sănătos.
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare.
Spală, curăță merele și scoate-le cotorul. Taie-le pe jumătate, pe verticală.
Pune-le cu gura în jos și, începând din exterior, crestează merele aproape de tot (și nu de tot, cât să rămână unite la bază) la distanțe egale. Unge o tavă cu ulei sau tapeteaz-o cu hârtie de copt și pune merele – cu gura în jos și crestăturile în sus – în ea.
Într-un bol, amestecă 1 lingură de zahăr brun, 1 lingură de unt și jumătate de scorțișoară. Unge cu această compoziție merele. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor așa, pentru 15 minute. Scoate folia și mai lasă la copt pentru alte 10 minute.
Scoate merele din cuptor și lasă-le la răcit alte 10 minute.
Combină restul de zahăr, unt și scorțișoară cu fulgii de ovăz, făina și sarea. Desfă ușor crestăturile merelor și umple-le cu această compoziție. Dă-le iar la cuptor – la temperatură mare de această dată – timp de 10 minute. Dacă aveți flacără sau grătar în zona superioară a cuptorului, dați-i drumul și mai lăsați merele la copt 2 minute.
Se servește imediat.
PONT: Dacă doriți, puteți servi alături de o cupă de înghețată. Contrastul dintre arome și diferența evidentă dintre temperatura merelor coapte și cea a înghețatei sunt divine!
Foto: captură Youtube