1. Roşiile se spală şi se taie cuburi. Ardeii graşi se curăţă de codiţe şi de seminţe, se spală şi se taie felii lungi. Ţelina se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, potrivit de lungi. Usturoiul se curăţă de coajă şi se taie rondele. Mărarul şi leuşteanul se toacă mărunt. Frunzele de ţelină se desprind de codiţe şi se toacă precum verdeaţa, dar în bucăţi mai mari.
2. Toate legumele tocate se pun într-un vas încăpător şi se presară peste ele sarea grunjoasă neiodată şi bobiţele de muştar. Se amestecă uşor de câteva ori să se pătrundă diversele arome. Se lasă la macerat peste noapte într-o cameră răcoroasă.
3. A doua zi, se aşază în borcane îndesând bine cu ajutorul unei linguri de lemn. Ca să fii sigură că se vor păstra bine peste iarnă, poţi adăuga o tabletă de aspirină pisată în fiecare borcan. Se leagă borcanele cu celofan şi se păstrează într-o cămară răcoroasă sau la frigider. Când foloseşti zarzavatul la gătit, nu mai este nevoie să adaugi sare în mâncare.