1. Pentru început, se scoate brânza mozzarella din cutie, se lasă să se scurgă de zer şi, dacă este bucată întreagă, se taie cubuleţe sau rondele.
2. Se curăţă ardeii şi roşiile, se spală, se şterg bine şi se toacă cubuleţe cât se poate de mici. Se pun într-un bol şi se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă pesmetul, migdalele măcinate, boiaua iute şi se amestecă uşor să nu se zdrobească.
3. Salata se asezonează cu uleiul de măsline şi oţetul balsamic, iar dacă este nevoie, se mai adaugă sare şi boia şi, eventual, pesmet sau crutoane măcinate.
4. Pe deasupra, se adaugă bucăţile de mozzarella, se amestecă uşor să nu se zdrobească iar, la sfârşit, se adaugă usturoiul proaspăt tăiat şi se ornează cu frunze proaspete de busuioc.