Mucenici munteneşti – cea mai simplă rețetă

mucenici-fierti muntenesti

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 2 L apă
  • o pungă de 400 g mucenici
  • 350 g nucă
  • Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

Mod De Preparare

Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară.

Nu ai timp să faci aluatul de la zero? Nu ai aparatul acela special în formă de 8 care îți ușurează munca? Nicio problemă! Cumperi din aceia ambalați, gata făcuți, din comerț, numai bun de pus direct la fiert. Astfel, din numai 3 ingrediente și condimente, cu efort minim, faci o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă multă.

  1. Pune apa la fiert, cu puțină sare în ea. Când dă în clocot, adaugă mucenicii din pungă.
  2. După ce se înmoaie ușor, adaugă aromele dorite, amestecă ușor și mai lasă-i un pic la fiert – circa 10 minute. Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, deoarece ei se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.

Dacă vrei să faci  chiar tu aluatul, vezi din rețeta asta cum se fac de la zero mucenicii fierți în zeamă.


Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Iată aici cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post.

Evaluează
Media Rating
1star1star1stargraygray 3 / 5 - 2 Review(s)
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Atunci când e necesar să adaugi apa în mâncare este indicat să foloseşti apă fierbinte

Pentru că legumele fierte să îşi păstreze culoarea, scoate-le din apa în care au fiert şi pune-le într-un vas cu apa rece sau cuburi de gheaţă