Mujdeiul de usturoi este un sos tradițional românesc care se potrivește cu o suită vastă de mâncăruri. Este extrem de ușor și rapid să îl pregătim în casă, gustul fiind inegalabil cu orice sos de usturoi vei găsi la magazin.
Nenumărate mâncăruri sunt servite cu mujdei de usturoi, dar cele mai populare sunt: peștele prăjit, puiul sau porcul la grătar, rasolul de vită, cartofii prăjiți, mămăliga și păstăile fierte. În funcție de regiunea în care este pregătit, mujdeiul poate să fie foarte diferit.
În Oltenia, se adaugă adeseori oțet și mărar în mujdeiul de usturoi. În Transilvania, acestui sos i se adaugă smântână, oțet și miere. Iar în Dobrogea, adițiile cele mai întâlnite în mujdeiul de usturoi sunt roșiile și ardeiul iute.
Dacă vrei să faci un mujdei de usturoi clasic și delicios, iată cea mai simplă rețetă:
Foto: 123rf.com