Mujdei de usturoi

De Bianca Prangate,

Ingrediente

  • 50 g usturoi proaspăt
  • 25 g ulei de floarea soarelui
  • 90 ml apă minerală
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • sare și piper după gust

Mod De Preparare

Mujdeiul de usturoi este un sos tradițional românesc care se potrivește cu o suită vastă de mâncăruri. Este extrem de ușor și rapid să îl pregătim în casă, gustul fiind inegalabil cu orice sos de usturoi vei găsi la magazin.

Nenumărate mâncăruri sunt servite cu mujdei de usturoi, dar cele mai populare sunt: peștele prăjit, puiul sau porcul la grătar, rasolul de vită, cartofii prăjiți, mămăliga și păstăile fierte. În funcție de regiunea în care este pregătit, mujdeiul poate să fie foarte diferit.

În Oltenia, se adaugă adeseori oțet și mărar în mujdeiul de usturoi. În Transilvania, acestui sos i se adaugă smântână, oțet și miere. Iar în Dobrogea, adițiile cele mai întâlnite în mujdeiul de usturoi sunt roșiile și ardeiul iute.

Dacă vrei să faci un mujdei de usturoi clasic și delicios, iată cea mai simplă rețetă:

  1. Pisăm foarte bine usturoiul și adăugăm sare și piper după gust.
  2. Timp de câteva minute, amestecăm cât se poate de bine usturoiul cu condimentele.
  3. Începem să adăugăm uleiul în fir subțire, amestecând foarte bine în aceeași direcție. Nu punem tot uleiul deodată, pentru că riscăm să stricăm consistența compoziției.
  4. Odată încorporat uleiul, adăugăm apa minerală și zeama de lămâie.
  5. Servim mujdeiul imediat după ce l-am pregătit, alături de mâncărurile preferate.

Foto: 123rf.com