Ouă pe pat de piure

De Ileana,

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 4 cartofi
  • 100 ml lapte
  • 100 g smântână
  • 2 gălbenuşuri
  • 2 linguri unt şi pesmet pentru uns vasul
  • sare
Pentru sos
  • 1 lingurita unt
  • 2 linguri făină
  • 100 ml lapte
  • 2-5 linguri caşcaval
  • 1 lingurita boia dulce sau pastă de roşii

Mod De Preparare

1. Se curăţă cartofii de coajă şi se pun la fiert 20 de minute în apă cu sare. Când sunt bine fierţi, se zdrobesc şi se amestecă cu laptele, smântâna, gălbenuşurile şi sarea, până se obţine o pastă omogenă.
2. Se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet un vas termorezistent. Se pune piureul şi, cu dosul unei linguri, se fac nişte adâncituri în care se pun conţinutul ouălor, fără să se spargă gălbenuşurile. Se pune vasul în cuptorul cald, la foc mijlociu, pentru 10 minute.
3. Între timp, se prepară sosul astfel: se amestecă untul moale cu făina, apoi se diluează cu laptele, se adaugă boiaua sau pasta de tomate şi 50-100 ml apă.
4. Se scoate preparatul din cuptor, se stropeşte uniform cu sosul, apoi se dă vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Se serveşte cald, presărat cu caşcaval.

Evaluează
Trucuri culinare

Trucuri și secrete în bucătărie de la bunica

Nu ai un sucitor/făcăleț pentru a întinde aluatul? Nicio problemă, poți folosi de o sticlă de vin!

Depozitează condimentele într-un loc uscat și întunecat, și nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura vor face ca ierburile și condimentele să își piardă aroma.