Mod De Preparare
Paska este un preparat tradițional de Paște extrem de popular în Ucraina, Armenia, Belarus, Romania, Rusia, Georgia, Moldova și Bulgaria.
Paska se consumă doar după ce a fost binecuvântată în ziua de Paște, de preoți.
Singura țară care prepară pasca cu brânză este România.
Cum se prepară paska – pasca ucraineană pentru Paște
- Într-un castron se amestecă făina, zahărul, drojdia, cardamomul și un pic de sare. În centrul amestecului se face o groapă și se adaugă ouăle și laptele călduț.
- Se adaugă untul moale și se frământă până ce alutul prinde formă.
- Într-un castron pe care l-am uns cu puțin unt se transferă bila de aluat, se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă la loc cald până își dublează volumul (aproximativ 2 ore).
- O treime din aluat se dă deoparte.
- Aluatul rămas se întinde cu sucitorul într-o formă pătrată. Peste aluat se distribuie egal stafidele și caisele tăiate. Aluatul se rulează și se formează o bilă de aluat care se pune într-o formă rotundă înaltă (o formă pentru panettone sau o cratiță).
- Aluatul ce a fost dat deoparte se împarte în două și se formează două panglici care se vor împleti și pune peste aluatul din forma de panettone.
- Forma se acoperă cu un prosp curat sau o folie alimentară și se lasă la loc cald timp de o oră jumătate.
- Cuptorul se preîncălzește la 180 grade Celsius.
- Gălbenușul se amestecă cu lingura de lapte. Se unge paska cu acest amestec.
- Se gătește timp de 45 de minute sau până când temperatura din interiorul paskăi ajunge la 88 de grade Celsius.
- Paska se taie doar după ce s-a răcit.
Citește și cea mai bună rețetă de pască cu brânză dulce AICI