Pastetă de peşte în aspic

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 300 g peşte alb (şalău, păstrav) curăţat
  • 500 g crap curăţat
  • 200 g pate de ficat
  • 50 g unt
  • 100 ml smântână pentru frişcă
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 ţelină mică
  • 1 lămâie
  • 100 ml vin alb sec
  • 20 g gelatină
  • 10-12 boabe de piper
  • 1 foaie dafin
  • 1-2 boabe enibahar
  • 1 legatura pătrunjel
  • 1 lingurita tarhon
  • 1 fir ţelină verde
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

1. Peştele se spală în apă rece şi se taie bucăţi. Legumele se curăţă, se spală şi se fierb 30 minute în 2 litri de apă cu sare. Se strecoară supa şi se pune din nou la fiert. Se adaugă peştele, condimentele, vinul şi o lingură zeamă de lămâie.

2. Peştele fiert se separă şi se curăţă de oase, iar supa se păstrează. Se opreşte jumătate de cană cu supă, se lasă la rece 10 minute, apoi se pune în ea gelatina la înmuiat. Se lasă 40- 50 minute.

3. Peştele alb se pasează şi se mixează cu smântâna. Crapul se pasează şi se mixează cu 3-4 linguri de supă. Ambele paste se condimentează după gust şi se păstrează la rece.

4. Din supa păstrată, se strecoară 500 ml. Se adaugă gelatina înmuiată, se pune la foc mic şi se amestecă continuu, până se topeşte toată gelatina, fără să dea în fiert. Se lasă să se răcească şi se toarnă într-o tavă lungă şi îngustă în care s-au pus câteva felii de lămâie şi frunze de ţelină. Se înclină vasul astfel încât pereţii laterali să se acopere cu un strat de aspic de 2-3 mm, iar pe fundul vasului, stratul de aspic să fie de aproximativ 1,5 cm. Se pune la rece.

5. Când aspicul s-a închegat, se pun straturi succesive de pastă de peşte alb, verdeaţă tocată mărunt, pate de ficat frecat cu unt, şi pastă de crap. Se lasă la frigider până a doua zi, apoi se răstoarnă şi se taie felii. (Se scoate foarte uşor din formă, dacă se cufundă vasul în apă fierbinte, 15-20 secunde).

Evaluează
Trucuri culinare

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.

Dacă ai adăugat prea multă grăsime mâncării, adaugă un cub de gheaţă. Gheaţa va atrage grăsimea şi astfel o poţi scoate mai uşor din mâncare