Pastitsio – lasagna grecească

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

pentru sosul de carne:
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe roșii medii
  • 1 kg de carne tocată de vită
  • 185 ml de vin roșu sec
  • 800 g de roșii pasate (se pot folosi și din conservă)
  • 2 cuburi de supă de vită
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 frunză de dafin
  • jumătate de linguriță de scorțișoară
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1/4 linguriță cuișoare măcinate
  • 3/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
pentru sosul bechamel grecesc:
  • 100 g unt nesărat
  • 85 g făină
  • 1 litru de lapte 3,5% grăsime
  • 1/8 linguriță de nucșoară rasă
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)
  • 2 gălbenușuri
pentru pregătirea pastelor:
  • 400 g paste bucatini sau penne
  • 120 g brânză feta
  • 2 albușuri de ou
pentru gratinat:
  • 75 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)

Mod De Preparare

Pastitsio este o lasagna grecească ce folosește în loc de pastele în formă de foi, paste bucatini. Ce o face diferită de lasagna italienească este felul de a condimenta carnea folosită, astfel grecii folosesc scorțișoara și cuișoarele pentru a da savoare pastitsio.

Cum se prepară pastitsio – lasagna grecească

Cum se prepară sosul de carne pentru pastitsio

1. Într-o tigaie încăpătoare se adaugă usturoiul și ceapa, se gătește 2-3 minute până când ceapa se înmoaie. Se adaugă cuburile de supă vită, se sfarmă cu ajutorul spatulei și se continuă gătirea până se obține un sos maro.
2. Se adaugă vinul și se gătește până când se evaporă alcoolul – aproximativ 3 minute.
3. Se adaugă restul de ingrediente din lista pentru sosul de carne. Se amestecă bine, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu, astfel încât să fiarbă ușor. Se gătește timp de 45 min până la o ora sau până cand lichidul se evaporă in cea mai mare parte, amestecând din când în când. Ar trebui să fie rezulte un amestec omogen, gros cu puțin lichid, nu uscat ca pentru spaghete Bolognese.
4.Se dă deoparte și se lasă la răcit. Sosul se lasă la temperatura camerei circa 30 de minute.

Cum se prepară sosul bechamel grecesc

1. Se topește untul într-o tiagie mare la foc mediu. Se adaugă făină și se amestecă timp de 1 minut.
2. Se continuă amestecarea și se adaugă jumătate din cantitatea de lapte. Ar trebui să rezulte o pastă umedă. Se adaugă și restul de lapte treptat, se amestecă energic pentru a dizolva pasta și pentru a obține un amestec omogen, fără cocoloașe.
3. Se continuă gătirea până ce sosul bechamel se îngroașă.
4. Se dă deoparte, se adaugă nucșoară, brânza și sarea.
5. Se lasă la răcit timp de 5 minute. Se adaugă apoi gălbenușurile și se amestecă energic. Se pune un capac și se dă deoparte. Dacă sosul se îngroașă prea mult se pune la încălzit până devine cremos.

Cum se prepară pastele pentru pastitsio

Când sosul bechamel și sosul de carne sunt gata, se gătesc pastele conform instrucțiunilor de pe pachet scăzând din timpul de gătire un minut. Se adaugă albușurile și brânza sfărmată și se amestecă cu grijă.

Cum se asamblează și cum se coace lasagna grecească

1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se așează pastele într-un vas de cuptor (33 x 22 x 7 cm). Aceastea se așază uniform, având grijă să se respecte o simetrie.

2. Se adaugă sosul de carne și se uniformizează.

3. Se toarnă sosul Bechamel și apoi se presară brânză.

4. Se coace 30 de minute sau până când se obține o crustă aurie frumoasă.

  1. Se lasă la răcit circa 10 minute și apoi se poate servi.

Evaluează
Media Rating
1star1star1star1star1star 5 / 5 - 1 Review(s)
Trucuri culinare

Este recomandat ca friptura să nu se săreze înainte de a fi prăjită, deoarece sarea o va face să se usuce excesiv şi să îşi piardă aroma

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.