Pastrama de oaie este un preparat tradițional românesc, căruia i s-a dus vestea în toată lumea pentru savoarea sa deosebită.
Cuvântul pastramă provine de la verbul „a păstra', amintind de faptul că pastrama de oaie a apărut în încercarea de a păstra carnea proaspătă cât mai mult timp în lipsa unor condiții propice de refrigerație.
Pastrama a devenit deosebit de populară în Statele Unite ale Americii, unde valurile de imigranți evrei din România au plecat peste Ocean în cea de-a doua jumătate a secolului 19.
Se poate pregăti pastramă din mai multe cărnuri, însă cele mai populare sunt oaia, mielul, vita și curcanul. Procesul de pregătire constă în marinarea cărnii, uscarea ei parțială și afumarea ei, pașii suferind ușoare modificări în funcție de rețetă.
Pentru a pregăti pastramă de oaie acasă, e nevoie de puțin timp și răbdare, întrucât procesul în sine nu este unul foarte dificil. Iată mai jos rețeta:
Foto: 123rf.com