Pastramă de oaie

Pastramă de oaie

Ingrediente

 • 2 kg carne de oaie
 • 250 ml vin alb
 • 3 căței mici de usturoi
 • 15 g sare
 • 10 g piper negru
 • 15 g cimbru
 • 10 g boia (dulce sau picantă, după preferințe)

Mod De Preparare

Pastrama de oaie este un preparat tradițional românesc, căruia i s-a dus vestea în toată lumea pentru savoarea sa deosebită.

Cuvântul pastramă provine de la verbul „a păstra', amintind de faptul că pastrama de oaie a apărut în încercarea de a păstra carnea proaspătă cât mai mult timp în lipsa unor condiții propice de refrigerație.

Pastrama a devenit deosebit de populară în Statele Unite ale Americii, unde valurile de imigranți evrei din România au plecat peste Ocean în cea de-a doua jumătate a secolului 19.

Se poate pregăti pastramă din mai multe cărnuri, însă cele mai populare sunt oaia, mielul, vita și curcanul. Procesul de pregătire constă în marinarea cărnii, uscarea ei parțială și afumarea ei, pașii suferind ușoare modificări în funcție de rețetă.

Pentru a pregăti pastramă de oaie acasă, e nevoie de puțin timp și răbdare, întrucât procesul în sine nu este unul foarte dificil. Iată mai jos rețeta:

 1. Carnea se dezosează, se curăță de piele și se porționează.
 2. Se presară bucățile de carne cu un amestec de condimente format din sare, piper, cimbru și boia.
 3. Usturoiul se pisează și se amestecă împreună cu vinul alb.
 4. Amestecul de vin și usturoi se toarnă uniform peste bucățile de carne.
 5. Carnea se împachetează strâns cu folie sau se pune într-un vas închis ermetic și se lasă la marinat într-un loc răcoros sau la frigider pentru trei zile.
 6. După ce carnea a stat la marinat, se scoate și se atârnă într-un loc uscat, răcoros, ferit de muște și orice alte insecte, timp de 2-4 ore.
 7. După ce a stat la zvântat, carnea se afumă la fum rece de pom fructifer timp de 2-3 ore pe zi, pentru trei zile.
 8. Pastrama de oaie se consumă ca atare sau pe grătar.

Foto: 123rf.com

Evaluează
1star1star1star1star1star 4.5 / 5 - 7 voturi