Pasulj – supă sârbească de fasole

De Bogdan Galca,

Ingrediente

  • 200 g de fasole albă
  • 300 g de coaste de porc
  • 2 cepe potrivite tocate cubulețe
  • 1 morcov mare dat pe răzătoare
  • 1 foaie de dafin
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 2 lingurițe boia
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 linguriță de piper
  • 1 linguriță de vegeta (sau sare)
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri făină
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 linguri de pătrunjel tocat

Mod De Preparare

Pasulj sau grah (în bosniacă) este o supă de fasole preparată, de obicei din fasole albă. Acest preparat este întâlnit în bucătăria sârbă, albaneză, muntenegreană, bosniacă și slovenă. Pasulj se prepară, de obicei cu carne afumată (slănină, jambon, scăriță, coaste) și se mănâncă, în special pe timp de iarnă.

Cum se prepară pasulj – supa sârbească de fasole

1. Boabele de fasole se pun într-o oală de supă și se acoperă cu apă. Apa se aduce la fierbere și apoi lichidul se aruncă.

2. 3 litri de apă proaspătă se adaugă peste fasole. Focul trebuie păstrat la mediu. Se mai adaugă coastele de porc, o ceapa, frunza de dafin, rădăcina de pătrunjel, piperul și ardeiul iute.

3. Se dă în fiert și se dă focul la minim pentru 1 – 1,5 ore până fasolea se înmoaie.

4. Într-o tigaie se încinge uleiul și se călește o ceapă tocată. Se fierbe la foc mic timp de 5 minute și apoi se adaugă 2 linguri de făină. Se continua amestecarea timp de 3 minute. Usturoiul tocat și boiaua se adaugă peste ceapă. Se omogenizează până când ajunge la consistența unei paste.

5. Pasta obținută în tigaie se adaugă în oala de supă, peste fasole.

6. Se mai fierbe 5-10 minute până când supa se îngroasă.

7. Se gustă. Dacă mai este necesar se adaugă vegeta sau sare.

8. După ce se oprește focul se adaugă pătrunjelul tocat.

9. Se servește cu pâine proaspătă crocantă.