Pere gratinate

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 4 pere mari
  • zeama de la o lămâie
  • 400 ml vin roşu
  • 150 g zahăr tos
  • 2-3 batoane de scorţişoară
  • 2 albuşuri
  • 6 linguri zahăr pudră
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • 50 g arahide

Mod De Preparare

În locul albuşului bătut spumă  se poate pune dulceaţă de vişine cu fistic sau gem de prune cu nuci pisate.

1. Se încălzeşte cuptorul. Perele se spală şi se taie în două. Se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se pun într-o tavă potrivit de mare pentru 8 jumătăţi de pere.

2. Vinul se amestecă cu zahărul tos şi zeama de lămâie. Se lasă pe foc până se topeşte zahărul. Se adaugă scorţişoara şi se toarnă în tava cu pere, care se pune în cuptorul bine încins. Se lasă 40 – 45 de minute.

3. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă 5 linguri de zahăr pudră, una câte una, bătând continuu, până se întăreşte compoziţia. Se adaugă coaja de lămâie şi zahărul vanilat.

4. Se scoate tava cupere din cuptor şi se ornează fiecare pară cu albuşul bătut spumă. Se presară arahidele şi puţin zahăr pudră, apoi se pune din nou în cuptorul încins, la foc mic, pentru încă 5 – 6 minute.

Evaluează
Trucuri culinare

Fursecuri cu textură perfectă? Da, simplu: răcește aluatul înainte să îl coci (o oră e în regulă, peste noapte e perfect) și lovește ușor tava de cuptor când o scoți, ca să eviți lipirea fursecurilor de ea.

Dacă bananele pe care le ai sunt îndeajuns de coapte pentru mâncat dar nu îndeajuns de bune pentru găti cu ele, le poți coace rapid în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute.