Mod De Preparare
Pierogi sunt găluște cu origini chinezești, extrem de populare în centrul, estul sau sud-estul Europei. Aceste găluște se pot umple cu cartofi, brânză, varză acră, carne tocată, ciuperci sau fructe. Ele se pot servi cu topping de smântână, ceapă prăjită sau sosuri diverse.
Cum se prepară pierogi – găluștele poloneze
- Pe blatul se lucru se așază făina. Se face o adâncitură în mijlocul ei și se adaugă untul, apa și oul. Se integrează toate ingredientele până se formează un aluat omogen și elastic.
- Aluatul pentru pierogi se mută într-un castron și se lasă la odihnit până se prepară umplutura.
- Se curăță ceapa, se spală, se taie cuburi și se sotează la foc mare într-o linguriță de ulei până devine translucentă. Se adaugă o lingură de apă fierbinte și se dă focul la mediu. Când apa se evaporă, se readaugă apă și se sotează câteva minute. Se repetă procesul de mai multe ori. Cu cât repetăm procesul mai mult, cu atât ceapa va fi mai dulce.
- Ceapa se adaugă peste piureul de cartofi. Se condimentează cu piper și nucșoară. Se lasă la frigider timp de 10-15 minute.
- Aluatul se întinde la grosime medie. Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde se decupează cercuri cu diametrul de aproximativ 8 cm.
- Se umezesc marginile cercului de aluat. Se adaugă umplutura pe fiecare cerc și se închide pierogi apăsând cu marginile unei furculițe pentru a crea un aspect serat. Pierogi se așază pe blatul de lucru înfăinat și se acoperă cu un prosop de bucătărie curat până la terminarea aluatului.
- Pierogi se fierb în apă sarată fierbinte. Când sunt aproape gata se vor ridica la suprafață. Se mai lasă un minut.
- Se servesc calde cu diverse sosuri sau toppinguri.