Pilaf de orez

De Bianca Prangate,

Ingrediente

  • 250 g orez bine ales de impurități
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov mare
  • sare și piper după gust

Mod De Preparare

Cu toții am mâncat pilaf de orez măcar o dată în viață. Este un fel de mâncare sățios, sănătos și extrem de simplu de făcut.

Pilaful este o mâncare pe bază de orez, care conține adeseori legume și/sau carne. Pilaful este o mâncare întâlnită în mai multe zone ale lumii: zonele balcanice, în Estul Africii, în America Latină, în Orientul Mijlociu, în sudul Asiei și multe altele.

Cuvântul „pilaf' ar proveni din limba turcă, unde la origini era scris „pilav'. Cea mai veche rețetă de pilaf ar veni din zona Persiei, din secolul zece. Avicenna, unul dintre cei mai faimoși scriitori, matematicieni și fizicieni din acele vremuri, a scris într-un din cărțile sale de științe medicale cum se prepară mai multe rețete de pilaf, potrivit Wikipedia.

Fiecare țară are propriile sale rețete de pilaf, care de care mai inventive și mai gustoase. La noi în România, o rețetă cu care nu poți da niciodată greș este pilaful clasic, aromat cu sare, piper și ceapă călită.

Iată mai jos o rețetă de pilaf de orez delicioasă, care merge de minune cu tot soiul de fripturi.

  1. Taie mărunt ceapa și pune-o la călit în ulei, într-o tigaie adâncă.
  2. Între timp, taie morcovii cubulețe, iar când ceapa devine translucidă, adaugă-i și pe ei.
  3. Mai lasă trei minute amestecul pe foc, apoi adaugă orezul.
  4. Amestecă bine totul timp de trei minute, apoi toarnă apa.
  5. Se lasă totul să fiarbă până orezul se înmoaie, iar compoziția devine legată.
  6. Se asezonează cu sare și piper după gust.

Foto: 123rf.com