Umblăm în cămara cu amintiri și facem o plăcință cu griș ca în copilărie. Rapid, pufos, și cu gust puternic de nostalgie.
Preîncălzește cuptorul.
Pune laptele la fiert pe foc mic, într-o cratiță care nu lipește, cu 50 g zahăr.
Adaugă, încet și în ploaie, grișul, amestecând continuu. Lasă să fiarbă aproximativ 10-15 minute, la foc mic, amestecând din când în când. Dă-l de pe foc și adaugă pe rând restul de zahăr, 50 g de unt și azhărul vanilat.
Separă gălbenușurile de albușuri. Bate ușor galbenusurile și încorporează-le compoziției. Bate albușurile spumă tare și apoi adaugă-le și pe ele.
Topește restul de unt la bain marie și unge cu el o tavă si fiecare foaie de plăcintă în 2 ture. După ce ai uns jumătate din foi, pune-le în tavă și toarnă compoziția de griș deasupra, uniform. Apoi unge restul de foi și pune-le peste compoziția tăvii.
Dă plăcinta la cuptorul deja încins și las-o aproximativ 40-45 minute. Presară, dacă vrei, zahăr pudră deasupra când o scoți, sau niște gem dulce-acrișor. Las-o să se răcească înainte de servire.
Foto: 123rf.com