Plăcintă cu griș

placinta gris

De Ana Munteanu,

Ingrediente

  • 1 pachet foi fine de plăcintă
  • 300 g zahăr
  • 1 L de lapte
  • 4 ouă
  • 200 g griș fin
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 150 g unt

Mod De Preparare

Umblăm în cămara cu amintiri și facem o plăcință cu griș ca în copilărie. Rapid, pufos, și cu gust puternic de nostalgie.

Preîncălzește cuptorul.

Pune laptele la fiert pe foc mic, într-o cratiță care nu lipește, cu 50 g zahăr.

Adaugă, încet și în ploaie, grișul, amestecând continuu. Lasă să fiarbă aproximativ 10-15 minute, la foc mic, amestecând din când în când. Dă-l de pe foc și adaugă pe rând restul de zahăr, 50 g de unt și azhărul vanilat.

Separă gălbenușurile de albușuri. Bate ușor galbenusurile și încorporează-le compoziției. Bate albușurile spumă tare și apoi adaugă-le și pe ele.

Topește restul de unt la bain marie și unge cu el o tavă si fiecare foaie de plăcintă în 2 ture. După ce ai uns jumătate din foi, pune-le în tavă și toarnă compoziția de griș deasupra, uniform. Apoi unge restul de foi și pune-le peste compoziția tăvii.

Dă plăcinta la cuptorul deja încins și las-o aproximativ 40-45 minute. Presară, dacă vrei, zahăr pudră deasupra când o scoți, sau niște gem dulce-acrișor. Las-o să se răcească înainte de servire.

Foto: 123rf.com

Evaluează
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Depozitează condimentele într-un loc uscat și întunecat, și nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura vor face ca ierburile și condimentele să își piardă aroma.

Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, unge-le deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor