Dacă tocmai ai aflat că îți vin oaspeți și vrei să prepari o plăcintă cu brânză rapidă, dar fără foi cumpărate, poți încerca rețeta celebrei Nigella Lawson.
Mod de preparare:
Unge o tavă sau cratiță care merge la cuptor cu unt din belșug și încinge cuptorul al 190 de grade, foc iute.
Fierbe repede cartofii, la foc iute, curățați de coajă și tăiați în cubulețe mici.
Scurge cubulețele de cartofi și fă un piure gros cu unt (sau margarină). Dacă te grăbești rău de tot, prepară piureul din fulgi de cartofi la plic, dar ai grijă să iasă mai gros, nu subțire.
Când s-a mai răcit piureul, adaugă ouăle bătute și omogenizează bine compoziția.
Adaugă 400 de grame de brânză rasă, pudră de muștar, pudră cayenne și amestecă bine de tot. Dacă amestecul nu cade de pe o lingură de lemn fără să scuturi, adaugă puțin lapte.
Toarnă compoziția în tava unsă și nivelează bine deasupra. Presară deasupra restuld e brânză rasă (poți încerca cu cașcaval pentru o crustă mai crocantă și aurie).
Dă plăcinta la cuptor circa 15-20 de minute, până ce devine aurie deasupra și crusta de cașcaval face bule. Lasă să se răcească bine până o servești călduță.